S’acosta la Revolta dels Segadors 2013…

Revolta dels Segadors

Avui fa 373 anys (14 de maig del 1640) que les viles de Santa Coloma de Farners i Riudarenes foren saquejades i cremades pels soldats de Felip IV i el Comte-duc d’Olivares, per venjar-se de l’assassinat de l’agutzil reial Miquel Joan de Mont-rodon i l’atac dels vilatans als soldats del rei (30 d’abril i 2 de maig del 1640), fets que marcarien l’inici de la Revolta dels Segadors de 1640.

El virrei i els mestres dels terços creien que tots els habitants eren culpables de la revolta. Les tasques d’investigació no donen gaires fruits, els soldats arriben a Sta. Coloma cap a les 4 de la tarda del 14 de maig, no troben ningú a les cases, tret de dues d’en Ramon de Farners i una d’un pobre avi, aquest avi es va dirigir al governador dient-li que ell havia presenciat l’assassinat de Mont-rodon i col·labora delatant quines eren les cases dels culpables. No troben ni batlle, ni jurats (Sta. Coloma feia un temps que vivia en l’anarquia, ja que des de la mort de l’últim batlle encara no se n’havia escollit cap) a les cases hi ha menjar i vi que els soldats arrepleguen abans de calar-hi foc, ni el governador ni els caps dels terços poden controlar els soldats que saquegen i cremen totes les cases que troben a Sta. Coloma i a Riudarenes, no se n’escapà ni la casa de l’avi que havia col·laborat amb ells, tan sols les dues d’en Ramon de Farners se n’escapen.

Els soldats passen la nit a Sta. Coloma i rodalies, l’endemà procedixen amb l’enderrocament de les cases dels “culpables” només en saben dos noms i en tiren a terra les seves quatre cases, però perquè no fossin tan poques en tiren a terra quatre més de les millors que troben. Un tinent i un cap dels terços van fer una llista de les cases que trobaren cremades (48) i Josep d’Homs de les que enderroquen (8), diverses fonts assenyalen que només s’en van escapar les d’en Ramon de Farners (Sta. Coloma de F. Tenia 250 cases). Com diu l’historiador Miquel Borrell: no cal que busquem cap llindar anterior al 1640 a les cases més antigues de Santa Coloma de Farners.

El dia 16 els terços marxen cap a Girona per falta d’aliments, la ciutat es nega a allotjar-los i els tanquen les portes de la muralla de la ciutat, sense altre remei que passar la nit al ras a les afores de la ciutat.

La brutal i desmesurada represalia contra Santa Coloma de Farners i Riudarenes va acabar d’encendre els ànims i la indignació de la pagesia, la revolta s’estendria arreu del Principat.

Per commemorar aquests fets, el proper 15 de juny el CPI la Sega 1640 organitza la 8a Festa de la Revolta dels Segadors. La festa es composa d’activitats didàctiques i divulgatives (xerrades, debats, exposicions), i d’activitats lúdiques (jocs pels menuts, concerts, sopar popular, correfoc…)

També hi ha una representació teatral dels fets del 1640 amb l’obra: “Temps de Revolta”, on, amb un to d’humor, es representa de manera senzilla i entenedora el que va passar la primavera d’aquell any.