S’acosta la Revolta dels Segadors 2013…

Revolta dels Segadors

Avui fa 373 anys (14 de maig del 1640) que les viles de Santa Coloma de Farners i Riudarenes foren saquejades i cremades pels soldats de Felip IV i el Comte-duc d’Olivares, per venjar-se de l’assassinat de l’agutzil reial Miquel Joan de Mont-rodon i l’atac dels vilatans als soldats del rei (30 d’abril i 2 de maig del 1640), fets que marcarien l’inici de la Revolta dels Segadors de 1640.

El virrei i els mestres dels terços creien que tots els habitants eren culpables de la revolta. Les tasques d’investigació no donen gaires fruits, els soldats arriben a Sta. Coloma cap a les 4 de la tarda del 14 de maig, no troben ningú a les cases, tret de dues d’en Ramon de Farners i una d’un pobre avi, aquest avi es va dirigir al governador dient-li que ell havia presenciat l’assassinat de Mont-rodon i col·labora delatant quines eren les cases dels culpables. No troben ni batlle, ni jurats (Sta. Coloma feia un temps que vivia en l’anarquia, ja que des de la mort de l’últim batlle encara no se n’havia escollit cap) a les cases hi ha menjar i vi que els soldats arrepleguen abans de calar-hi foc, ni el governador ni els caps dels terços poden controlar els soldats que saquegen i cremen totes les cases que troben a Sta. Coloma i a Riudarenes, no se n’escapà ni la casa de l’avi que havia col·laborat amb ells, tan sols les dues d’en Ramon de Farners se n’escapen.

Els soldats passen la nit a Sta. Coloma i rodalies, l’endemà procedixen amb l’enderrocament de les cases dels “culpables” només en saben dos noms i en tiren a terra les seves quatre cases, però perquè no fossin tan poques en tiren a terra quatre més de les millors que troben. Un tinent i un cap dels terços van fer una llista de les cases que trobaren cremades (48) i Josep d’Homs de les que enderroquen (8), diverses fonts assenyalen que només s’en van escapar les d’en Ramon de Farners (Sta. Coloma de F. Tenia 250 cases). Com diu l’historiador Miquel Borrell: no cal que busquem cap llindar anterior al 1640 a les cases més antigues de Santa Coloma de Farners.

El dia 16 els terços marxen cap a Girona per falta d’aliments, la ciutat es nega a allotjar-los i els tanquen les portes de la muralla de la ciutat, sense altre remei que passar la nit al ras a les afores de la ciutat.

La brutal i desmesurada represalia contra Santa Coloma de Farners i Riudarenes va acabar d’encendre els ànims i la indignació de la pagesia, la revolta s’estendria arreu del Principat.

Per commemorar aquests fets, el proper 15 de juny el CPI la Sega 1640 organitza la 8a Festa de la Revolta dels Segadors. La festa es composa d’activitats didàctiques i divulgatives (xerrades, debats, exposicions), i d’activitats lúdiques (jocs pels menuts, concerts, sopar popular, correfoc…)

També hi ha una representació teatral dels fets del 1640 amb l’obra: “Temps de Revolta”, on, amb un to d’humor, es representa de manera senzilla i entenedora el que va passar la primavera d’aquell any.

Manifest 11 de setembre de 2012, CPI la Sega 1640

Manifest del Casal Popular Independentista la Sega 1640
Avui, 11 de setembre del 2012, serà una Diada recordada per la història perquè avui marxem. Comencem avui l’últim trajecte d’aquest llarg viatge de 300 anys de penúries, humiliacions, prohibicions, espolis, mentides i imposicions…., -ja en tenim prou!- …
Amb pas ferm i decidit avancem cap a la porta que ens durà a la llibertat. Ens han dit que era tancada, que no ens en donarien la clau. Però la porta no és tancada, és una porta molt pesada i per obrir-la hem de ser molts, -i ja els som!- Als polítics que ens acompanyen, tant els que ho fan sempre com els que ho fan de vegades, uns consells pel viatge: no és una cursa per veure qui arriba abans ni un concurs per veure qui és més partidari de la independència. No és una eina de xantatge a canvi de poltrones, finançaments, estatuts i pactes fiscals. No escoltem els cants de sirena, -ja n’estem farts!-
Els botiflers d’actitud hipòcrita i manipuladora que del nostre camí ens volen apartar, no marxeu amb nosaltres, anem cap a la independència!, que no ho hem dit prou clar? -No ens deixarem enganyar!-
No ens fan por les amenaces dels vestigis del franquisme, ens fan adonar que encara romanen impunes, -raó de més per marxar!- Abandonem la presó de Nacions, no mirem enrere, prou sabem el que deixem i no ho enyorem, els carcellers ens fan la traveta mil vegades i mil vegades ens aixequem, els Catalans som com som i tenim clar que volem marxar.
Adéu, aquí us quedeu, parlarem aviat d’igual a igual d’estat a estat. Per fi s’acabaran els atacs a la nostra Llengua, Cultura i Nació. Farem justícia als nostres avantpassats que al 1714 que van lluitar fins a la fi per conservar les seves llibertats, i és que 300 anys son molts… i encara som aquí i no hem perdut ni un bri del seny ni de la rauxa que ens ha empés a triar aquest camí.
Avancem depresa, seguiu-nos, tots i guanyem. No tenim raons per romandre espanya i per la força no ens hi faran quedar, no esperem que ens donin la independència, com deia l’Ovidi: “sí no et donen pren”. I així ho farem: amb tot el dret agafarem nostra llibertat robada i farem de la nostra nació un estat.
Avui marxem sobre Barcelona, demà trobarem la llibertat!
VISCA LA TERRA!

Català a l’escola!

Image

Davant l’ofensiva del tribunal suprem que anul·la sis articles del decret sobre el segon cicle d’educació infantil, la Sega 1640 fa una crida a la insubmissió i a la desobediència, no acceptarem cap pas enrere en l’ensenyament en català!. Aquests atacs indiscriminats contra la nostra Llengua, Cultura i Nació només poden obtenir una resposta: la independència, l’única garantia per normalitzar la realitat lingüística de Catalunya i els PPCC.

Benvinguts al bloc del CPI La Sega 1640!

En aquest bloc podreu informar-vos de les activitats del casal, de noticies del món independentista, de la Revolta dels Segadors, opinions, etc.

Com diu el nostre Himne Nacional: “quan convé seguem cadenes”.

Ara convé, ara hem de tallar les cadenes i aconseguir l’alliberament nacional!

Visca la terra!