28 d’abril, II Caminada dels Segadors, presentació de la XIII Festa de la Revolta

Caminada 2018Recuperem per 2n any consecutiu la Caminada dels Segadors. Surt des de davant l’esglèsia de Riudarenes (10:00h) i fins a Santa Coloma. És una manera de recordar els nostres avantpassats i per recuperar tradicions que no s’haurien de deixar perdre. També us animem a venir vestits d’època.

Un cop arribem a Santa Coloma ens esperaran els Trabucaires d’en Serralonga, els Trabucaires de Cassà i en Salvi Martí, per acompanyar-nos fins a la premsa de can “Deusiau” on hi ha el record d’aquells fets, i farem una ofrena floral les entitats i veïns que vulguin, en record aquells valents que no van tenir por d’enfrontar-se a la presa de llibertats. Per finalitzar l’acte els Cantaires de Farners ens acomiadaran amb Els Segadors.

En acabar les companyes de La Bulla ens tindran butifarres i cervesa artesana a la plaça de les peixateries Velles.

Per desplaçar-nos de Santa Coloma fins a Riudarenes hi haurà servei de bus, el bus sortirà a les 9h del matí del poliesportiu els Saioners

Sortirem de Riudarenes a les 10h i el trajecte ens portarà 2 horetes. La ofrena serà a les 12:30 aproximadament ( Premsa del carrer Verge Maria).

Per reservar places del bus, cliqueu el següent enllaç:

https://goo.gl/forms/RyV3hUhWWc3n4lOh1

Servei de bus gratuït.

Places limitades

L’organització adverteix a les persones amb problemes d’oïda o amb sensibilitat auditiva, en especial la gent gran, els infants i els animals, que adoptin mesures de precaució en el actes en els quals participin els trabucaires.

 

19:00h al local Òmnium Selva, C/Anselm Clavé,2, Santa Coloma de Farners

Presentació de la XIII Festa de la Revolta dels Segadors

Xerrada sobre els presos polítics de la Revolta dels Segadors

 

La massacre de Cambrils

Tal dia com avui, el 16 de desembre de 1640, acabava un dels episodis més sagnants de la Guerra dels Segadors: el setge i la massacre de Cambrils.

Cambrils-1640

De la revolta popular com a resposta al comportament dels terços de Felip IV, que s’allotjaven al Principat per combatre amb l’exercit francès, en va sorgir una revolució política, la Generalitat, presidida per Pau Claris, davant la manca de voluntat de la monarquia hispànica de respectar les constitucions Catalanes i l’amenaça llençada al setembre de 1640 d’enviar un exercit “per posar pau” al Principat, s’organitzà la defensa del Principat demanant ajuda al rei de França, Lluís XIII, l’acord contemplava que el Principat i Comtats esdevinguessin una República Catalana sota protecció francesa.

Un exèrcit de 23000 homes arribava a les terres de l’Ebre a finals de novembre de 1640, el 8 de desembre es posava en marxa per fer-se amb el control del Principat. El seu cap, el Marqués de los Vélez, havia jurat el càrrec de virrei del Principat a Tortosa (24-11-1640), jurant respectar-ne les constitucions, no tardà en demostrar que l’exèrcit de Felip IV no venia a fer altre cosa que envair el Principat.

L’exercit de los Vélez feia camí a Barcelona sense trobar massa dificultats, Xerta, Aldover queien a les seves mans. En arribar al Perelló trobaven una gran resistència, però insuficient per aturar l’avanç de les tropes castellanes, al cap d’un dia de batalla es feien amb la vila. El 10 de desembre al seu pas pel Coll de Balaguer l’esperaven una guarnició de 2000 catalans i dues peces d’artilleria, l’exèrcit de los Vélez va atacar amb totes les seves forces, no deixant altre remei als catalans que retirar-se. Les forces d’ocupació arrasaven l’Hospitalet de l’infant mentre es dirigien a Cambrils.

Les tropes catalanes es van concentrar a la defensa de Cambrils, havien arribat a Barcelona els primers reforços francesos que sortirien a la defensa de Tarragona, els catalans es decantaren per resistir l’enemic a Cambrils fins l’arribada dels reforços. Entre el 12 i el 13 de desembre arribava l’exercit invasor a les portes de Cambrils. L’exercit va bombardejar Cambrils amb la seva artilleria. Els catalans aguantaren l’atac durant dos dies només amb la protecció de les muralles i del foc dels mosquets. El dia 15 de desembre Cambrils es rendia, sota la promesa que si així ho feien se’ls respectaria la vida, quan els 700 catalans sortiren de les muralles foren assassinats.

Francisco Manuel de Melo era un escriptor, noble i militar portuguès que acompanyà a les tropes de Felip IV en la seva entrada al Principat, fou l’autor de: Historia de los movimientos, guerra y separación de Cataluña en tiempos de Felipe IV. En aquesta obra relatava de la següent manera la massacre de Cambrils:

“…Mandó que solas dos compañías de caballos ciñiesen la puerta por donde habian de salir los rendidos; pero despues de cerrada la medialuna de la caballería, se comenzó á inquietar la gente y cargar allí con sumo desórden: en fin se executó la salida en presencia del Torrecusa y algunos Maestres de Campo.

Salian, y los soldados (gente que por su oficio piensa es obligada al daño comun) hacian excesos por desbalijar los Catalanes: algunos lo sufrian, segun la miseria en que se hallaban, otros con entereza se defendian como les era lícito. Dió principio al lamentable caso que escribimos la codicia é insolencia, antiguo orígen de los mayores males: metióse por entre los caballos un soldado á quitarle á un rendido la capa gascona, con que venia cubierto, forcejó el rendido en defenderla, y el soldado porfió en quitársela: sacó un alfange el Catalan, hirió al soldado, quisiéron los de la caballería castigar su atrevimiento dándole algunas cuchilladas, por lo qual temerosos aquellos que lo miraban mas de cerca, pensando que la muerte les aguardaba engañosamente, procuráron escaparse por todas partes, sin mas tino que el débil movimiento que les ministraba el temor. Otros soldados de la caballería que no habian sabido el principio de su alteracion, sacáron las espadas, oponiéndose á la fuga de los que miserablemente huian del antojo á la muerte: esparcióse luego en el campo una maldita voz, que clamaba: traycion repetidamente: de quien sin falta fué autor alguno de los heridos p porque entre ellos tenia mas apariencia de poder pensarse y temerse, que no dentro de un exército armado y vencedor. Todos gritaban traycion, cada uno la esperaba contra sí, y no fiaba de otro, ni se le acercaba sino cautelosamente: no se oian sino quejas, voces y llantos de los que sin razon se veian despedazar: no se miraban sino cabezas partidas, brazos rotos, entrañas palpitantes, todo el suelo era sangre, todo el ayre clamores, lo que se escuchaba ruido, lo que se advertia confusion: la lástima andaba mezclada con el furor, todos mataban, todos se compadecian, ninguno sabia detenerse. Acudiéron los cabos y oficiales al remedio, y aunque prontamente para la obligacion, ya tan tarde para el daño, que yacian degollados en poco espacio de campaña casi en un instante mas de setecientos hombres, dándoles un miserable espectáculo á los ojos. Aumentó su turbacion ver el exército puesto en arma, atónitos se preguntaban unos á otros la causa, y el órden con que habian de haberse: sosegóse la furia de la caballería, porque faltáron presto vidas en que emplearse: pasó aquel obscuro nublado de desastres, y se mostró la razon y tras ella el dolor y la afrenta de haberla perdido.”. (Francisco Manuel de Melo, Historia de los movimientos… pàg. 79, 80 llibre IV.

Segons Melo els catalans foren massacrats després que els seus captors els intentessin robar.

Els comandaments de l’exercit procediren a jutjar, sense cap defensa, als caps de l’exèrcit català i els jurats i el batlle de la Vila de Cambrils, foren condemnats a mort al “garrote vil”, incomplint la promesa que se’ls havia fet de perdonar-los la vida si es rendien.

Tal dia com avui, fa 375 anys es trobaven els cossos de les autoritats penjats del coll a la muralla de la vila de Cambrils.

L’espurna de la Revolta al Born Centre Cultural

EspurnaExpo Revolta (2)

Del 14 d’abril fins al 31 de maig d’enguany podeu visitar l’exposició -L’espurna de la Revolta- a l’espai Dalmau del Born Centre Cultural.

L’exposició repassa els fets del 1640, les seves conseqüencies i l’origen de la Revolta a Sta. Coloma de Farners.

Una exposició impulsada per l’Ajuntament de Santa Coloma de Farners, l’Ajuntament de Barcelona i La Sega 1640. Amb l’assessorament històric de Xavier Torres i la recerca històrica de: Miquel Borrell, Cristina Trias, Lluís Masó i la Sega 1640. Coordinada per Culturània.

Aquesta exposició tindrà, més endavant, un espai permanent a la Casa de la Paraula de SCFarners.

Comencen els actes de commemoració del 375è aniversari de la Revolta i Guerra dels Segadors que es celebraran al llarg d’aquest any.

En el marc d’aquests actes, ja tenim gairebé apunt la 10â Festa de la Revolta. Enguany es celebrarà els dies 15,16 i 17 de maig.

. El 30 d’abril fem l’acte de commemoració de l’esclat de la Revolta a SCF amb un acte d’homenatge, la representació teatral dels fets del 1640 amb la participació de l’Essència teatre i la presentació de les visites guiades de la Revolta amb carruatges (a càrrec de Selva Amunt) pels carrers de SCFarners. El cap de setmana del 15 al 17 de maig us esperem a SCF amb tot d’activitats per recordar els fets del 1640 i celebrar els 375 anys de la Revolta dels Segadors (recreacions històriques, xerrades, bastoners castellers, jocs, concerts, fira, artesans, campament pagès i dels “tercios”, etc.).

Ben aviat públicarem el programa d’actes de la 10à Festa de la Revolta.

A més de l’exposició, al Born Centre Cultural es duran a terme conferencies i xerrades dels fets del 1640: http://elborncentrecultural.barcelona.cat/ca/node/964