VIII Revolta dels Segadors

VIII Revolta dels Segadors

Actes

Del 7 al 30 de juny 2013

Exposició de la Revolta dels Segadors a la Casa de la Paraula.

Horaris:

divendres de 18h a 20h,

dissabte de 10h fins a 13:30, tarda: de 17h fins a 19h.

diumenge de 10h fins a 13:30.

Dimarts 11 de juny 2013

Sopar “Piulades a la fresca” a Santa Coloma de Farners al bar/restaurant El Tap. Aquest sopar es celebra cada dia 11 de cada mes, en un poble diferent, fins a assolir la independència.Informació: twitter: @cada11decadames, #11J2013SCFARNERS. Reserves: piuladesalafresca@gmail.com

Dissabte 15 de juny 2013

Durant tot el dia: Jocs infantils i tallersper la mainada

Iniciativa “un vot per la independència” a càrrec de Farners per la Independència.

Visita guiada a la Ruta dels Segadors (Activitat gratuïta) Reserves: turisme@scf.cat o el mateix dia a la casa de la paraula a partir de les 10 del matí.

Vine a gaudir de la visita guiada, on ens endinsarem dins els esdeveniments que van tenir lloc el 1640 a Santa Coloma de Ferners. Quan el poble va dir prou als abusos de les tropes de Felip IV.

La visita s’iniciarà a la Casa de la Paraula, on ferem una ullada a l’exposició i on els guies ens prepararans per recórrer els llocs on succeïren els fets. Seguirem per el carrer on el poble va cremar a l’agutzil Mont-rodon i el seu seguici, fins arribar a una de les cases cremades per els “tercius” castellans .Una ruta on els guies ens transportaran a l’època dels segadors i on reviurem totes les històries que succeïren en aquestes terres on va tenir lloc la revolta que donaria l’inici a la Guerra dels Segadors.

De 10 a 12 del matí: Cercavila de Gegants de Santa Coloma de Farners (inici i fi de la cercavila a la plaça de Farners)

Parades al carrer a càrrec dels comerciants colomencs

A LA PLAÇA FARNERS:

A les 12 del migdia, Inauguració de la Fira Estelània per Quim Vila i actuació amb “Algun altre suggeriment resolutiu i coherent que no sigui un estat independent?”

A dos quarts d’1, presentació del llibre “Lliures o morts” per David de Montserrat .

A la 1, presentació del llibre “Manual per la Independència” per Dolors Feliu

A les 4 de la tarda, inici d’actuacions de Castellers amb els Vailets de l’Empordà i la Colla Jove de Vilafranca (s’aixecaran castells durant tota la tarda)

A les 5 de la tarda, presentació del llibre “Desmuntant la caverna” per Jofre Llombart

A dos quarts de 6, presentació del llibre “El dia que Catalunya va dir prou” per Pere Martí

A les 6 de la tarda, presentació del llibre “El judici del Falcó” per Jordi Piqué

A les 6 de la tarda, degustació de combinats de Ratafia, a càrrec de la Confraria de la Ratafia

A dos quarts de 7, actuació de Sergio Dantí amb cançons tradicionals catalanes des del 1275 fins avui.

A dos quarts de 8, Taula rodona ”Dels Segadors a la Guerra de successió (del 1640 al 1714)” a la Casa de la Paraula a càrrec de Quim Torra i Agustí Alcoberro.

A dos quarts de 10, Estelada de llum amb espelmes de colors.

A tres quarts de 10, Pregó a càrrec de Quim Torra.

A les 10 del vespre, Sopar Popular Amanida Catalana + Pollastre rostit amb guarnició + Postres + pa, vi, aigua + cafè. Preu: 13 euros (places limitades) Venda de tiquets anticipats a: Ferreteria Feliu, Forn de Pa Can Corominas, Estanc Can Net.

A dos quarts de 12,

Obra teatral “Temps de Revolta” amb la col·laboració dels trabucaires d’en Serrallonga de Santa Coloma i els diables d’en Pere Botero. Direcció: Marta Fons, Vestuari: Modisteria Conxi Camós. So i Llum:Martí Torras, Projecció: Toni Anguita

A les 12 de la nit, Correfoc a càrrec dels Diables d’en Pere Botero

A la 1 de la nit, Concert amb el grup DESKARATS

Diumenge 16 de juny 2013

Durant tot el matí: Fira d’Antiguitats

A les 12 del migdia, Sardanes a càrrec de la Cobla de Farners.

Durant tot el cap de setmana

Menús gastronòmics dels segadors als següents restaurants: L’Àgora, El Tap, La Bodegueta, Can Pinxo, Can Gallart

 

 

 

S’acosta la Revolta dels Segadors 2013…

Revolta dels Segadors

Avui fa 373 anys (14 de maig del 1640) que les viles de Santa Coloma de Farners i Riudarenes foren saquejades i cremades pels soldats de Felip IV i el Comte-duc d’Olivares, per venjar-se de l’assassinat de l’agutzil reial Miquel Joan de Mont-rodon i l’atac dels vilatans als soldats del rei (30 d’abril i 2 de maig del 1640), fets que marcarien l’inici de la Revolta dels Segadors de 1640.

El virrei i els mestres dels terços creien que tots els habitants eren culpables de la revolta. Les tasques d’investigació no donen gaires fruits, els soldats arriben a Sta. Coloma cap a les 4 de la tarda del 14 de maig, no troben ningú a les cases, tret de dues d’en Ramon de Farners i una d’un pobre avi, aquest avi es va dirigir al governador dient-li que ell havia presenciat l’assassinat de Mont-rodon i col·labora delatant quines eren les cases dels culpables. No troben ni batlle, ni jurats (Sta. Coloma feia un temps que vivia en l’anarquia, ja que des de la mort de l’últim batlle encara no se n’havia escollit cap) a les cases hi ha menjar i vi que els soldats arrepleguen abans de calar-hi foc, ni el governador ni els caps dels terços poden controlar els soldats que saquegen i cremen totes les cases que troben a Sta. Coloma i a Riudarenes, no se n’escapà ni la casa de l’avi que havia col·laborat amb ells, tan sols les dues d’en Ramon de Farners se n’escapen.

Els soldats passen la nit a Sta. Coloma i rodalies, l’endemà procedixen amb l’enderrocament de les cases dels “culpables” només en saben dos noms i en tiren a terra les seves quatre cases, però perquè no fossin tan poques en tiren a terra quatre més de les millors que troben. Un tinent i un cap dels terços van fer una llista de les cases que trobaren cremades (48) i Josep d’Homs de les que enderroquen (8), diverses fonts assenyalen que només s’en van escapar les d’en Ramon de Farners (Sta. Coloma de F. Tenia 250 cases). Com diu l’historiador Miquel Borrell: no cal que busquem cap llindar anterior al 1640 a les cases més antigues de Santa Coloma de Farners.

El dia 16 els terços marxen cap a Girona per falta d’aliments, la ciutat es nega a allotjar-los i els tanquen les portes de la muralla de la ciutat, sense altre remei que passar la nit al ras a les afores de la ciutat.

La brutal i desmesurada represalia contra Santa Coloma de Farners i Riudarenes va acabar d’encendre els ànims i la indignació de la pagesia, la revolta s’estendria arreu del Principat.

Per commemorar aquests fets, el proper 15 de juny el CPI la Sega 1640 organitza la 8a Festa de la Revolta dels Segadors. La festa es composa d’activitats didàctiques i divulgatives (xerrades, debats, exposicions), i d’activitats lúdiques (jocs pels menuts, concerts, sopar popular, correfoc…)

També hi ha una representació teatral dels fets del 1640 amb l’obra: “Temps de Revolta”, on, amb un to d’humor, es representa de manera senzilla i entenedora el que va passar la primavera d’aquell any.